logo fabrika zalogaja logo

logo fabrika zalogaja logo 

Ishrana i razvoj deteta

Bitan preduslov za pravilan rast, razvoj, očuvanje i unapređenje zdravlja,sprečavanje bolesti i podizanje biološkog potencijala, neophodan za obezbeđenje kontinuiranog procesa formiranja zdravog čoveka je pravilna ishrana.

Potreba da se hranimo je bazična, urođena i osnovna fiziološka potreba svakog živog bića. Njeno adekvatno zadovoljenje omogućava nam da adekvatno mislimo i da se adekvatno ponašamo. Suprotno, nezadovoljenje osnovne potrebe (potreba da se diše, jede i uzima tečnost) čini da osećamo nelagodu i bol.

Kod dece, poput svega nepoznatog i hrana može izazivati određen otpor i može dovesti do psiholoških i fizioloških reagovanja. Da bi se ovi problemi prevenirali potrebno je pratiti razvojne miljokaze dece, uvoditi nove ukuse od najranijeg uzrasta, ne odustajati u uvođenju nove hrane...

Razvoj i ishrana

Period pred kraj prve godine određen je prelaskom sa majčinog mleka na raznovrsnu hranu. U tom periodu obroci koji se pripremaju detetu moraju odgovarati njegovim potrebama i moraju biti termički obrađeni (kuvani).

Već u perodu devetog meseca deteta poželjno je davati hranu različite tvrdoće u malim količinama, na početku obroka kada je dete još gladno, kako bi se opet postepeno razvijala navika i potreba ka raznovrsnoj hrani.

U periodu pred kraj prve godine kuvani obroci se iz pasiranosti, potom u prognječenost polako prevode u sitno seckane obroke, kako bi se dete postepeno navikavalo na čvrstu hranu i kako bi svoje organe za hranjenje, gutanje i žvakanje pripremilo za ulazak u svet ishrane odraslih.

Od ranog uzrasta i tokom celog života potrebno je da se akt hranjenja sprovodi u isto vreme jer će se na taj način razviti potreba za hranom u određeno vreme čime će se prevenirati mogući budući problemi u vidu odbijanja hrane, vremenski neadekvatno raspoređenih obroka, poremećaja ishrane itd.

Period nakon prve godine u ishrani označava period uvođenja velikog broja namirnica biljnog i životinjskog porekla. Osim termički obrađene hrane kuvanjem, hrana se za ovaj uzrast može i dinstati. Dete u ovom periodu ima 3 glavna obroka i 2 voćne užine a njihov razmak trebao bi da bude 4h.

U periodu oko druge godine ishrana deteta je slična ishrani dece starijeg uzrasta i tada se pored kuvane i dinstane hrane uvodi i pečena ili pržena hrana.

Na uzrastu oko treće godine detetovog života, ono je samostalno u procesu hranjenja.

Izvor: Fabrika zalogaja; Ivić, I. (2010).Vaspitanje dece ranog uzrasta. Beograd: Zavod za udžbenike.

 

 


 

FABRIKA ZALOGAJA BEOGRAD - KETERING ZA VRTIĆE, ŠKOLE I USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE

Vojvode Savatija 31 - Zvezdara Čarlija Čaplina 39 - Palilula Telefon: 066 922 66 19;

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive