logo fabrika zalogaja logo

logo fabrika zalogaja logo 

NO gluten

glutenŠta je gluten?

Gluten (lat.lepak) predstavlja kompozitni protein koji se nalazi u pšenici, ražu,  ječmu. Ovas prirodno ne sadrži gluten ali zbog zajedničkog uzgoja ili industrujske prerade skoro uvek je kontaminiran glutenom. 

Za koga je gluten posebno štetan?

Osobe koje imaju genetsku preosetljivost na gluten ili tzv.celijačnu bolest poznata kao celijakija u crevima imaju urođenu autoimunsku rekaciju koja izaziva zapaljenja u crevima a koji nadalje onemogućavaju pravilno iskorišćavanje hranljivih sastojaka. Smatra se da oko 1% svetske populacije ima ovo genetsko oboljenje. Međutim, novija istraživanja govore o značajno većoj učestalosti preosetljivosti na gluten te pojedini autori navode odnos od 1:100 (Beleslin, Žarković, & Trbojević). Danas je takođe  poznato da je kod opšte populacije alergija na gluten je vrlo česta pojava.

U čemu se sve gluten nalazi?

Pšenica, raž, ječam,spelta i ovas u manjem intezitetu, griz, mekinje, prezle, maltodekstrin, malteks- ekstrakt ječmenog slada, sirup od slada, aroma i sirće od slada, pivski kvasac. Svi proizovdi od navedenih namirnica uključujući peciva, testenine ili dodatak jelima.

U skoro svim industrijskim proizovodima koji su u masovnoj upotrebi: keksevi, grickalice, kolači, torte, musli, pahiljice, supe, prelivi, sladoledi, pa čak i neki suhomesnati proizvodi, takođe nalazi se u pivu, soja sosu

Kozmetički proizvodi, pojedini lekovi i suplementi

Šta obuhvata gluten free ishrana?

Ishrana bez glutena bazirana je na pravilnoj ishrani u kojoj je dozvoljena konzumacija mesa, ribe, pirinča, kukuruza, sojinog brašna, ulja, svih kategorija voća i povrća.

 

fz gluten

 

 

 

FABRIKA ZALOGAJA BEOGRAD - KETERING ZA VRTIĆE, ŠKOLE I USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE

Vojvode Savatija 31 - Zvezdara Čarlija Čaplina 39 - Palilula Telefon: 066 922 66 19;

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive