logo fabrika zalogaja logo

logo fabrika zalogaja logo 

Zdrave navike

Bitan preduslov za pravilan rast, razvoj, očuvanje i unapređenje zdravlja,sprečavanje bolesti i podizanje biološkog potencijala, neophodan za obezbeđenje kontinuiranog procesa formiranja zdravog čoveka je pravilna ishrana.

Dete se ne rađa sa željom prema nezdravoj hrani, već se navikava na određenu vrstu hrane koju će preferirati. Stvaranje zdravih navika u ishrani od ranog razvoja je ključno za zdravlje svakog pojedinca.

Pametna (zdrava) hrana

Svaka individua bez posebne edukacije zna šta je zdrava hrana. Što više voća i povrća, što manje soli, i rafinisanih šećera, ograničena količina zasićenih masti (mesa, mleka), izbegavanje trans-masti (pržena hrana, margarin, grickalice itd).

Jedan od osnova pametne ishrane jeste i raznovrsna ishrana. Osnivanje Fabrike zalogaja prepoznali smo kao način da deci od ranog uzrasta pripremamo raznovrsnu hranu i na taj način im omogućimo uspostavljanje zdravih obrazaca ishrane i "učenje" raznovrsnih ukusa koji su prevashodno zdravi.  

Biološki vredna hrana

Biološki vredna hrana jeste uglavnom ono što podrazumevamo pod konceptom "zdrave hrane". Ishrana mora biti balansirana i mora sadržati proteine, masti, ugljene hidrate, minerale i vitamine u optimalnom odnosu, što će dečijem organizmu obezbediti sve hranljive sastojke neophodne za pravilan rast, razvoj i funkcionisanje organizma (zdravlje i energiju). Ishrana mora biti bogata žitaricama, povrćem i voćem, kao i proizvodima koji sadrže kalcijum, gvožđe i belančevine, uz izbegavanje masnih, slanih i preslatkih jela, kao i sve vrste konditorskih proizvoda. 

Dečije energetske potrebe, dodatno, trebalo bi individualno kontrolisati u cilju sprečavanja gojaznosti (posledica prekomernog kalorijskog unosa) ili pothranjenosti (usled nedovoljnog kalorijskog unosa). 

 

Nepravilna i neadekvatna ishrana dovodi do zaostajanja u razvoju i rastu, formiranju slabog imuniteta kao i razvoju alergija kod dece. 

U Fabrici zalogaja hrana se priprema bez aditiva i konzervansa, na 100% prirodan način, strogo izbegavajući pripremu pohovanih jela i jela spremanih u dubokoj masnoći.

 

Pročitajte još o:

Pravilna ishrana

Razvoj ukusa kod dece

Ishrana i razvoj deteta

Njegovo veličanstvo "SPANAĆ"

NO gluten


FABRIKA ZALOGAJA BEOGRAD - KETERING ZA VRTIĆE, ŠKOLE I USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE

Vojvode Savatija 31 - Zvezdara Čarlija Čaplina 39 - Palilula Telefon: 066 922 66 19;

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive